Obiectiv general
Scopul general al AAOPFR este de a dezvolta o puternica comunitate nationala a transportatorilor fluviali si a operatorilor portuari fluviali, care sa reprezinte in mod profesional si profesionist interesele acestui sector de activitate, atit la nivel national cit si international.
Filosofia AAOPFR
Filosofia de abordare a activitatii in cadrul AAOPFR este cea a dialogului constructiv si a deplinei transparente.

AAOPFR considera ca dezvoltarea continuua a transporturilor si porturilor fluviale nu poate fi decit rezultatul unui dialog si cooperare continuua intre industrie si autoritatile reprezentative ale Statutului.

In acest sens, AAOPFR isi exprima deplina disponibilitate de colaborare si dialog deschis, transparent si spera ca si Statul, prin reprezentantii sai, sa abordeze o atitudine similara.
Viziune si deviza
Viziunea AAOPFR este de a dezvolta Dunarea ca principala cale de transport a marfurilor de mare volum, precum si ca principala cale de transport intermodal, atit pentru marfurile destinate consumului intern, cit si pentru marfurile de tranzit spre si dinspre tarile Europei centrale riverane Dunarii.

In privinta porturilor Dunarene, vom lupta pentru transformarea acestora in Centre Logistice Intermodale care sa ofere servicii de cea mai buna calitate in domeniul operarii si distributiei marfurilor in zona areala acoperita de portul respectiv.

Ne vom stradui deasemenea sa demonstram publicului larg ca transportul fluvial este unul din cele mai economice, sigure si putin poluator mod de transport, si ca a fi navigator fluvial sau operator portuar este o meserie deosebit de interesanta, profesionista si de mare perspctiva.

Prin transpunerea in practica a acestei Viziuni, vom demonstra in practica si intelesul devizei Asociatiei:
NAVIGATIO NECESSE EST !